BIJEN ZIJN ENORM BELANGRIJK

Bijen hebben het heel moeilijk om te overleven – zoals je vast al hebt gehoord –  door onder andere klimaatverandering, vervuiling en industrialisatie.

De bijen kunnen in westerse landen niet meer in het wild leven zonder bescherming van een imker. Dit komt vooral doordat bijen voortdurend ten prooi vallen aan infectie door de varroamijt, afkomstig uit Azië. Europese bijen zijn nog niet resistent tegen deze mijten. Daarnaast is er ook een groot tekort aan bloemen en bloesems, plus het feit dat een bijenkolonie nauwelijks de kans krijgt om zich op een vaste plek te vestigen (zoals een holle boom, een grot,…) En zelfs al vinden ze een plek, dan nog kan de bijenkolonie daar niet langer dan één of twee jaar op eigen kracht overleven.

 

WAT ZIJN ONZE DOELEN?

We willen mensen kennis bijbrengen over de bijen en kinderen laten opgroeien en in contact brengen met de wonderlijke bijenwereld. We willen hen leren over het houden van bijen, hoe de bijen de honing maken en hoe je op respectvolle wijze honing en propolis oogst.

Ons tweede doel is beginnende imkers te helpen met advies, en door hen hun eerste kolonie gratis te geven. Op deze manier zal het bewustzijn en de verantwoordelijkheid groeien bij meer en meer mensen.

En ten derde: steeds als de bijen een nieuwe koningin maken zouden we deze mogelijkheid willen benutten om de bijen een nieuwe kolonie te laten uitbouwen. Veel imkers doden de nieuwe koninginnecellen, omdat de nieuwe kolonie anders uit plaatsgebrek zal gaan zwermen. Als bijen gaan zwermen kunnen ze verloren raken, en zonder hulp van een imker zullen ze dan helaas niet lang overleven.

Maar zwermen gebeurt meestal niet bij jonge koninginnen van minder dan 2 jaar oud. We zouden dus voor elke nieuwe koningin die de bijen maken de kans kunnen benutten om een nieuwe bijenkolonie te laten ontstaan en zo de bijenpopulatie drastisch te laten toenemen. Maar dit is enkel mogelijk als we extra lege bijenkasten ter beschikking hebben. Nadat de nieuwe koningin succesvol gepaard heeft, zal de kolonie dat jaar nog uitgroeien tot een volwaardig bijenvolk. Zodra dat is gebeurd kunnen we deze kolonie vervolgens gratis weggeven aan een beginnende imker, die er goed voor zal zorgen. En dit éne volk kan na enkele jaren uitgroeien tot wel 5 of 10 nieuwe volken!

Zo is het ook bij ons gegaan: we zijn begonnen met één kast en één kolonie, en het 2e jaar hadden we al vijf bijenvolken!

Kort samengevat:

Wij verdienen geen inkomsten aan het bijen houden. De verkoop van enkele potten honing stelt ons in staat reparaties aan bestaande kasten uit te voeren en andere kleine kosten te dekken.

  • We hebben bijen om voor de bijen te zorgen, zodat ze door deze moeilijke tijden heen komen, en om de natuur te helpen.
  • Kinderen zouden zoveel mogelijk in contact moeten komen met de bijen, om te leren de natuur te respecteren.
  • We willen zoveel mogelijk mensen inspireren hetzelfde te doen!
  • Wanneer het kan, willen we beginnende imkers helpen, hen advies geven en hen helpen te starten door hen een volledig gratis bijenvolk te geven.
  • Er zijn extra bijenkasten nodig en een bijenkorf om zwermen op te vangen. Een zwerm zal nooit overleven in onze westerse landen, daarom willen we nieuwe zwermen beschermen. Het is gemakkelijk de zwerm een nieuwe bijenkast te geven om zich in te vestigen, als we er extra hebben.
  • Mensen zouden zuivere verse honing moeten proeven, niet te vergelijken met de commerciële honing die je in de supermarkt kunt kopen (die vaak gemengd wordt met suiker). Na een lange bewaartijd verliest honing zijn aroma en smaak. Verse honing is ongelooflijk lekker! Als je nog nooit verse honing geproefd hebt dan weet je niet wat je mist.

 

WAT DOEN WE

Enkele jaren geleden ben ik begonnen met het houden van bijen, en mijn huidige bijenkasten heb ik zelf gemaakt met goedkope materialen. Voor het maken van de kasten heb ik ongeveer 700€ geïnvesteerd in materiaal, was, enzovoort. Door studie en omgang met ervaren imkers en door praktijkervaring heb ik veel geleerd. Ik ben ook lid van een officiële imkersvereniging.

Ik startte met één bijenvolk, en na 2 jaar heb ik nu vijf sterke volken.

Toen ik begon werd ik geholpen door een vriendelijke oude man die zijn hele leven al bijen had. Hij was zo vrijgevig: toen ik bij hem aanklopte voor hulp met mijn eerste kleine koninginloze bijenvolkje gaf hij me onmiddellijk een volledig, sterk bijenvolk! In onze regio stond hij bekend als de imkerpeetvader, die alle startende imkers gratis op weg hielp met hun eerste, volwaardige kolonie.

 

HET GEBIED

Onze bijen zijn gevestigd in midden-Limburg, België, regio Houthalen-Oost. In de omgeving bevinden zich 2 bossen en een heidegebied in het noorden. Bijen kunnen in een straal van 3 kilometer vliegen op zonnige dagen. Dit plannetje toont het gebied waar ze vliegen. Zoals je ziet is het hier heel groen.

 

 

We zorgen met veel liefde voor de bijen, en na afspraak ben je altijd welkom om de bijen te komen bezoeken.

Veel liefs,

-Kenny, Esteban en Adeline..

<